Inloggen Registreren   0 producten € 0,00

Nieuwsbericht

Alles over back-uppen

Iedereen raakt wel eens bestanden kwijt. Een ongeluk zit in een klein hoekje: wellicht loopt je PC een virus op, wordt je smartphone gestolen of valt hij uit je hand tijdens een boottocht. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar dat je de bestanden op je PC of smartphone kwijt bent geraakt is vaak nog veel vervelender. Daarom is het belangrijk om regelmatig een back-up van je bestanden te maken.

Gelukkig zijn er dankzij de technologische ontwikkelingen en het digitale tijdperk tegenwoordig aardig wat mogelijkheden om een back-up te maken. Hoe maak je eigenlijk het beste een back-up? En welke manier past het beste bij jou? We leggen het hier allemaal uit!


Hoe meer hoe beter

Als je een back-up maakt, maak er dan meerdere! Eén back-up is eigenlijk niet genoeg. Maak liever twee of meer back-ups en bewaar die op minstens twee verschillende plekken binnen- en buitenshuis.

Interne back-up

Een makkelijke eerste stap van back-uppen is je belangrijke bestanden op twee verschillende schijven in je PC op te slaan. In het geval dat de ene schijf crasht of beschadigt, zijn je bestanden nog te vinden op de andere schijf. Let wel op dat je naast een interne back-up altijd een externe back-up maakt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de bliksem inslaat of dat ransomware alle schijven versleutelt en alle bestanden op je PC onbereikbaar zijn. Bovendien neemt een interne back-up natuurlijk ook extra ruimte in beslag.

Externe back-up

Eén van de meest gekozen manieren van back-uppen is met een externe harde schijf, externe SSD of USB-stick. Deze opslagproducten zijn compact, makkelijk mee te nemen en hebben meestal geen aparte voeding nodig omdat ze hun stroom via de USB aansluiting uit de PC halen.

Zet je back-up op minstens twee verschillende externe schijven; bewaar één van de back-ups bij jou thuis en de ander bij een vriend(in) of familielid thuis. Zo zijn je bestanden ook beveiligd tegen brand of diefstal. Dit geldt natuurlijk niet voor privacy gevoelige informatie van je werk, vereniging of school. Om die reden wordt voor dit gebruik meestal gekozen voor Cloud opslag, waarover straks meer.

USB-sticks

Als je maar van een paar bestanden een back-up wilt maken, is een USB-stick een prima optie. USB-sticks zijn zeer compact en kunnen tegen een stootje. Daarnaast zijn ze vaak ontworpen om bijvoorbeeld aan een sleutelbos te hangen, waardoor je ze nog gemakkelijker mee kunt nemen en ze niet zomaar kwijt raken.
Het nadeel van USB-sticks is dat ze meestal alleen verkrijgbaar zijn met een kleinere opslagcapaciteit tot 256GB. USB-sticks met een opslagcapaciteit van boven de 256GB zijn bijna niet te vinden en vaak ook veel duurder dan een externe harde schijf of SSD met een opslagcapaciteit van 1TB of meer.

Al onze USB-sticks vind je hier.

Externe harde schijf

Een externe harde schijf is de goedkoopste optie voor een back-up van meer dan 256GB en zijn verkrijgbaar met enorme opslagcapaciteit (zelfs 10TB of meer!) voor een prima prijs.

In vergelijking met een externe SSD of USB-stick bevat een externe harde schijf bewegende onderdelen en is daardoor niet altijd schokbestendig. Ze zijn dus meer bedoeld om op een veilige plek neer te leggen. Wil je toch graag je externe harde schijf met je bestanden meenemen op reis? Met een externe harddisk tas bescherm je de harde schijf tegen stoten of vallen.

Al onze externe harde schijven vind je hier.

Externe SSD

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een externe SSD. Externe SSD's hebben geen bewegende onderdelen en zijn dus schokbestendig. Daarnaast zijn ze nog compacter en tot wel 25 keer sneller dan een externe harde schijf. Met een externe SSD is het overzetten van bestanden razendsnel gebeurd. Handig voor wanneer je veel werkt met grote bestanden (denk aan de designers en fotografen onder ons) of gewoon vaak en/of snel een grote back-up wilt maken.

Al onze externe SSD's vind je hier.

Samsung T5 PSSD Wereld back-up dag actie

Back-up software

Wil je back-uppen nog makkelijker maken? Kies dan voor back-up software. Met back-up software voorkom je dat je steeds de gehele data overschrijft. In plaats daarvan werk je alleen de wijzigingen bij. Dit scheelt tijd en fouten die je soms maakt met handmatige back-ups. Goede back-up software houdt ook de capaciteit van je opslag in de gaten en maakt de kans op corrupte data als gevolg van schrijf fouten veel kleiner. Ook het inplannen van periodieke back-ups is makkelijker (lees meer hieronder).

Let bij de keuze voor het software pakket ook op de vraag of je het zakelijk of alleen particulier gebruikt. Zakelijk gebruik rechtvaardigt in veel gevallen de maandelijkse of eenmalige licentiekosten als het risico op dataverlies jouw bedrijf potentieel veel schade oplevert. Denk hierbij ook aan beveiliging van data zoals klantbestanden in het kader van de AVG.

Cloud back-up

Een moderne manier van back-uppen is je bestanden opslaan in de Cloud. Bij Cloud opslag staan je foto's en documenten opgeslagen op de computers van een Cloud-bedrijf zoals bijvoorbeeld iCloud of Dropbox. Er zijn genoeg back-up-diensten waarbij je gratis online bestanden op kunt slaan. Vaak is de opslagruimte bij dit soort diensten wel beperkt en moet je betalen wanneer je de opslagruimte wilt uitbreiden.

Bij Cloud opslag kun je altijd bij je bestanden, mits je maar internetverbinding hebt. Handig voor wanneer je de foto's van de zomervakantie aan oma wilt laten zien.

Let op dat je niet alleen vertrouwt op Cloud-opslag, maar ook op een andere manier een back-up maakt van je bestanden. Het is onzeker of je bestanden echt 100% veilig zijn. Zo kunnen slimme hackers misschien je bestanden bereiken of stopt het Cloud-bedrijf plotseling met hun service.

Een NAS voor back-ups

Een NAS (Network Attached Storage) met meerdere schijven kan automatisch een back-up maken van al je bestanden of een selectie daarvan. Via een applicatie kopieer je makkelijk muziek, films, vakantiefoto's en video's of andere belangrijke bestanden van je smartphone naar de NAS. Je NAS zet je bestanden op één van de schijven en maakt van die schijf automatisch een back-up op een andere schijf in de NAS. Als er een schijf kapot gaat, hoef je deze alleen te vervangen. Al je data staat namelijk nog veilig op een andere schijf in de NAS. Data dubbel opslaan op verschillende schijven wordt ook wel spiegelen of RAID-1 genoemd.

Met een NAS is het mogelijk om automatisch een back-up te laten maken op een bepaald tijdstip. Daarnaast kan het maken van een back-up niet alleen naar een tweede schijf in de NAS, maar ook naar een externe schijf, andere computer of andere NAS die is aangesloten op jouw netwerk. Stel bijvoorbeeld in dat jouw NAS elke nacht automatisch een back-up maakt op de tweede schijf én op de NAS die bij een familielid staat. Op deze manier is al je data volledig in eigen beheer en gegarandeerd veilig.

Al onze NAS vind je hier.

Maak back-uppen een gewoonte

Met één back-up per jaar kom je niet zo ver. Als je een heel jaar aan data kwijt raakt, is dat geen pretje. Daarom is het goed om periodiek een back-up te maken en niet alleen op 31 maart tijdens wereld back-up dag. Het maken van een back-up moet een gewoonte worden, probeer het dus elk kwartaal of zelfs elke maand rond een vaste tijd te doen. Maak het jezelf makkelijker en stel een maandelijkse reminder in op je smartphone en/of PC. Bij Cloud-opslag is het ook vaak mogelijk om een automatische back-up te laten maken.

Data recovery

Tot slot nog een stok achter de deur! Raak je na al je harde back-up werk toch je bestanden kwijt? Geen paniek, je bestanden zijn nog terug te halen. Informatique is een erkend Stellar Data Recovery partner, waardoor je bij ons terecht kunt voor dataherstel. Nieuwsgierig naar hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn? Je leest het hier.

Samengevat

De voor- en nadelen van alle back-up manieren op een rijtje.

Intern
+ Goedkoop
+ Eenvoudig
- Neemt extra schijfruimte in beslag
- Back-up is niet beschermd tegen    ransomware

Extern
+ Data beveiligd tegen    computerproblemen
+ USB-aansluiting; geen aparte voeding    nodig
+ Compact; makkelijk mee te nemen
- Aan- en afkoppelen
- Niet op afstand bereikbaar

USB-sticks
+ Goedkoop
+ Kan tegen een stootje
- Beperkte opslagcapaciteit

Externe HDD
+ Goedkoop
+ Grote opslagcapaciteit
- Bevat bewegende delen; niet    schokbestendig

Externe SSD
+ Grote opslagcapaciteit
+ Razendsnelle dataoverdracht
+ Schokbestendig
- Duurder dan een externe HDD

Cloud back-up
+ Data is altijd bereikbaar mits je internet    hebt
+ Automatische back-up mogelijk
+ Geen gedoe met kabels of aansluitingen
+ Makkelijk met meerdere personen te    delen
+ Brand en diefstal bestendig
- Beperkte opslagcapaciteit; vaak extra    kosten bij uitbreiding
- Afhankelijk van externe partijen
- Privacy onzekerheid

NAS
+ Data is altijd bereikbaar mits je internet    hebt
+ Automatische back-up
+ Veilig
+ Alles in eigen beheer
+ Geen gedoe met kabels of aansluitingen
+ Makkelijk met meerdere personen te    delen
- Eenmalig duur, maar een goede    investering
- Niet brand of diefstal bestendig, behalve    wanneer je er meerdere aanschaft    waarvan een voor buitenshuis

Welke manier van back-uppen kies jij?