Inloggen Registreren   0 producten € 0,00

Nieuwsbericht

Een PC voeding kopen. Waar moet je op letten?PC voedingen

Een voeding heeft minder glorie dan videokaarten en CPU's en worden daarom vaak over het hoofd gezien. Ironisch genoeg is dit toch een van de belangrijkste onderdelen van je computer. Zonder PSU, Power Supply Unit, krijgen de onderdelen van je pc geen stroom. Met een slechte voeding werken je dure componenten niet maximaal en kan het zomaar gebeuren dat je moederbord of videokaart stuk gaat.

Een goede voeding levert voldoende vermogen dat stabiel blijft, is efficiënt en is het liefst zo stil mogelijk.
Het is verleidelijk om zomaar een voeding te kopen waarvan je zeker weet dat deze genoeg wattage levert, maar dat is geen verstandige keuze.

Voor de best mogelijke prestaties van je componenten, een lange betrouwbaarheid en voor kostenbesparing is het belangrijk dat je de juiste voeding kiest voor jouw computer.


WATTAGE: Hoeveel vermogen moet mijn voeding leveren?

Elk onderdeel in je PC heeft een bepaalde hoeveelheid stroom nodig. De stroom gaat niet rechtstreeks vanuit de muur naar elk onderdeel in jouw pc. De voeding zorgt ervoor dat de wisselstroom (AC) uit het stopcontact wordt omgezet naar gelijkstroom (DC) in de juiste spanning die je pc-componenten nodig hebben.

Hoeveel stroom een component precies verbruikt, is per soort verschillend. Zo zal een Nvidia GeForce® RTX 3090 videokaart in een game-pc meer watt nodig hebben dan een standaard videokaart in een eenvoudige kantoor-pc.

PSU's zijn te vinden in modellen van 300W tot 1500W.

Hoeveel vermogen je nodig hebt, hangt dus af van hoe je systeem is samengesteld. Hoe sneller de onderdelen in jouw computer, hoe meer watt je voeding moet leveren.
Het is dus belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan de specifieke wattage-eisen van elke component.

PC voeding berekenen: handige PSU calculator

Je kunt natuurlijk zelf berekenen hoeveel watt je voeding moet hebben. Je videokaart en processor zullen het meeste vermogen verbruiken, gevolgd je moederbord. Denk verder aan overige randapparatuur, zoals je toetsenbord en muis, en wat extra marge tegen overbelasting en eventueel voor upgrades.

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je deze PC Voedingen Test van be quiet! gebruiken.

Selecteer welke componenten je gebruikt of wilt gebruiken. Vervolgens wordt berekend hoeveel wattage je nodig hebt en welke PSU's hier het beste bij passen.Een voeding kopen

Naast het berekenen van de voeding die je nodig hebt, is het ook verstandig om na te gaan of je in de toekomst wilt uitbreiden of overklokken. Houd in dat geval rekening met nog wat extra vermogen. Let er dan wel op dat je niet te veel vermogen kiest.

Een grote fout dat veel wordt gemaakt, is een voeding aanschaffen die veel meer vermogen levert dan nodig is. Ten eerste is een zwaardere voeding simpelweg duurder. Ten tweede, gebruikt deze voeding meer stroom en dat tikt ook wel aardig aan op je energierekening.

Een ander belangrijk punt is de efficiëntie van de voeding. Hoe efficiënter de voeding, hoe minder stroom deze verbruikt. Hiermee bespaar je dus juist op je energierekening.


PSU efficiëntie en 80 plus certificering

De Wet van Behoud van Energie zegt dat energie wordt omgezet in andere vormen van energie, maar de energie gaat nooit verloren. De energie gelijk blijft.
Een voeding zet enerzijds het stroom uit het stopcontact om naar nuttige stroom voor je componenten. Tijdens dat proces ontstaat warmte. Anderzijds wordt de overige energie dus omgezet in warmte waar je niks aan hebt. Sterker nog, warmte is de vijand van je voeding. Meer warmte betekent meer slijtage en een hoger uitvalpercentage. Als de hitte zo hoog wordt dat de temperatuur van je pc als geheel wordt verhoogd, kan dit ook de componenten aantasten.

Met andere woorden: hoe efficiënter een PSU is, hoe minder warmte deze produceert. Het energieverbruik is lager en dit heeft invloed op je energierekening. Bovendien betekent dit een langere levensduur, voor zowel je voeding als voor je componenten, en vaak een stillere pc.

Wat is de efficiëntie van de pc-voeding?

De efficiëntie of het rendement van een voeding vertelt je hoe goed (hoe efficiënt) het de wisselstroom uit het stopcontact omzet naar gelijkstroom voor je componenten. Omgekeerd is dat hoeveel de PSU verspilt aan warmte.

Stel je koopt een 500W voeding met een rendement van 50%. Dat betekent dat de voeding voor 1000W aan stroom nodig heeft uit het stopcontact. De andere 500W wordt verspild aan warmte.

Gelukkig is dit een simpel rekenvoorbeeld en worden PSU's van tegenwoordig bijna altijd met een 80+ Efficiëntie geproduceerd. Wij raden om bovenstaande redenen aan om een pc-voeding te kopen met minimaal deze classificering.

Wat betekent een voeding met 80 Plus-classificatie?

Een 80 Plus-certificering geeft aan dat een pc-voeding minimaal 80% efficiënt is. Dit wordt berekend bij drie belastingen waarbij de voeding werkt op 20%, 50% en 100% van zijn capaciteit.

We pakken weer de 500W voeding uit het vorige voorbeeld, maar dan met een 80+ certificaat. De 500 watt is 100% belasting en 80% efficiënt. De voeding heeft dus 625W (= 100 procent) nodig uit het stopcontact en verspilt 125W aan warmte. Dat is dus 375W minder dan de voeding uit het vorige voorbeeld die 50% efficiënt is. Daar kan je dus een hele voeding van kopen!

Wat betekenen de classificaties Brons, Zilver, Goud, Platina en Titanium?

De 80 Plus-certificering bestaat uit de volgende niveaus:

• 80 Plus
• 80 Plus Brons
• 80 Plus Zilver
• 80 Plus Goud
• 80 Plus Platina
• 80 Plus Titanium

Indien een PSU een 80 Plus-certificering heeft, staat er ook bij welk niveau dat precies is. In onderstaande tabel zie je aan welke eisen elk niveau minimaal moet voldoen.Is de hoogste efficiëntie-score altijd beter om te kopen?

Een hogere efficiëntie-score merk je vaak ook in de prijs van de voeding. Deze zijn veelal duurder.
Hoewel 80 Plus in veel gevallen al prima is, zien fabrikanten 80 Plus Gold als sweet spot.

Het is handig om zelf even na te rekenen of jij je geld terug verdient aan een dure maar efficiënte voeding of dat je beter een iets goedkopere voeding kunt kopen en dat je naar verhouding meer betaalt voor stroom.

Bespaart een efficiëntere voeding veel geld op mijn energie rekening?

We pakken in dit voorbeeld de be quiet! Dark Power Pro 12 1200W . Deze heeft een 80+ Titanium certificaat is tot 94,7% efficiënt en heeft een vermogen van 1200W. Be quiet! is ervan overtuigd dat deze voedingen lang mee gaan, aangezien zij maar liefst 10 jaar garantie op de Dark Power Pro 12 geven.

Laten we voor het gemak uitgaan dat de levensduur dus 10 jaar is. Ook voor het gemak pakken we een willekeurige voeding die ook 1200W levert met enkel een 80+ certificaat, oftewel 80% efficiëntie.In bovenstaande afbeelding zie je een rekenvoorbeeld. We gaan ervan uit dat je je pc 8 uur per dag, 5 dagen in de week aan hebt staan. De energiekosten in Nederland zijn ongeveer €0,22 per Kilowattuur. Je bespaart na 10 jaar maar liefst €960!

Dit is een redelijk simpel rekenvoorbeeld. Je zal voor je zelf moeten nagaan hoe vaak jij je pc aan hebt staan, op hoeveel procent belasting jij je voeding denkt te gaan draaien en hoe lang de voeding ongeveer mee gaat.


Ventilatoren

Voedingen met een hogere efficiëntie zoals de Dark Power Pro 12 besparen niet alleen veel energie, ze gaan hoogstwaarschijnlijk ook langer mee. Ze produceren namelijk ook minder hitte en dat is minder belastend voor het koelsysteem. Dit zorgt er ook voor dat de voeding stiller is.

Het lawaai van de voeding komt voornamelijk van de ventilatoren die de voeding koelen. Ventilatoren zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zullen grotere ventilatoren langzamer hoeven te draaien om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen.

Ook het ontwerp/design, materiaal en ventilatorsnelheden spelen een rol bij een stillere voeding en dus computer.

Daarnaast zijn er ook semi-passieve voedingen. De ventilator gaat pas draaien bij een wat hogere belasting. Zodra je niet intensief bezig bent, draaien de ventilatoren ook niet.


Wat is een modulaire voeding?

Bij een voeding staat ook vaak aangegeven in hoeverre deze modulair is.

Er zijn drie soorten:

• Niet-modulair: alle kabels zitten aan de voeding vast.
• Semi-modulair: Gewoonlijk zit de stroomkabel aan de voeding vast en vaak ook andere kabels. Sommigen kunnen wel losgekoppeld worden.
• Volledig modulair: elke kabels kan afzonderlijk van de voeding worden verwijderd of vervangen.

Hieronder zie je een afbeelding van een volledig modulaire voeding (Dark Power Pro 12)
Conclusie: de juiste voeding kopen voor je pc

Er komt dus veel kijken bij het kopen van de juiste voeding. Het is een van de belangrijkste onderdelen van je pc en dat vraagt dus serieuze aandacht.
Bepaal eerst hoeveel Watt je nodig hebt voor je huidige componenten, maar ook met oog op uitbreiding.
Besteed genoeg tijd van te voren om te berekenen of je aan het eind van de rit goedkoper uit komt met een efficiëntere voeding.

Het ontwerp van de ventilatoren is vooral een luxeprobleem, maar een volledig modulaire voeding kan wel erg handig zijn!