Inloggen Registreren   0 producten € 0,00

wat zijn dode pixels?

Wat zijn pixels?
Een TFT scherm is opgebouwd uit beeldpunten: pixels. Elke pixel bestaat uit een rode, een blauwe en een groene subpixel. Doordat een of meerdere subpixels licht doorlaten, krijgt het beeldpunt een bepaalde kleur. Als de drie subpixels het licht volledig doorlaten is het beeldpunt wit, als de drie subpixels het licht geen van alle volledig doorlaten is het beeldpunt zwart.


Wat zijn "dode pixels"?
Een beeldscherm bestaat uit ongeveer 1 miljoen pixels (afhankelijk van de resolutie van het beeldscherm). Bij een dergelijk groot aantal pixels is er een kans dat een nieuw beeldscherm één of meerdere defecte pixels bevat. Een (sub)pixel kan op twee manieren defect zijn. Zo kan het zijn dat de pixel constant oplicht (dit noemt men een "bright pixel") of juist helemaal niet oplicht ("dode pixel").

Bright pixels zijn zichtbaar als een wit puntje op een gekleurde achtergrond. Bright subpixels zijn zichtbaar op alle achtergrondkleuren behalve wit en de kleur van de subpixel zelf. Een voorbeeld: een groene bright pixel is zichtbaar als een klein groen puntje op een zwarte achtergrond, op een witte achtergrond is deze pixel niet zichtbaar.

Dode pixels zijn zichtbaar op alle achtergrondkleuren behalve zwart. Een dode pixel is zichtbaar op een witte achtergrond als een zwart puntje, op een zwarte achtergrond is de pixel onzichtbaar.


Welke "standaard" garantie wordt op het beeldscherm van je laptop gegeven?
Voor een TFT scherm is een ISO norm opgesteld (ISO 13406-2). Deze norm verdeelt de verkrijgbare beeldschermen in 4 klassen. De beeldschermen die fabrikanten gebruiken zijn klasse 2 beeldschermen. Volgens de ISO normen in deze klasse mogen er in deze beeldschermen niet meer dan 2 defecte pixels of 5 defecte subpixels per n miljoen pixels voorkomen. Als er meer defecte pixels in het beeldscherm aanwezig zijn, valt dit onder de fabrieksgarantie. Bij een lager aantal defecte pixels dan de norm valt dit niet onder de "normale" fabrieksgarantie.


Wat is de Dode pixelverzekering?
Omdat wij onze klanten graag perfecte service en garantie willen bieden, is er een Dode pixelverzekering voor laptops en TFT monitoren. Deze verzekering kun je als optie aanschaffen bij de aankoop van je nieuwe laptop of monitor. De verzekering geldt de eerste 30 dagen na aankoop en verzekert je van een beeldscherm zonder defecte (sub)pixels. In het geval van defecte pixels ruilen wij je laptop of monitor om voor een nieuw exemplaar. De kans dat de pixels pas later defect raken is theoretisch mogelijk, maar de kans hierop is bijzonder klein.


Wat gebeurt er met laptops en monitoren die defecte pixels bevatten en met de extra pixelverzekering verkocht zijn?
Informatique heeft dezelfde garantie bij een fabrikant als jij als klant bij Informatique. Het is dus voor Informatique onmogelijk om deze monitoren of laptops naar onze leveranciers terug te sturen onder garantie. De laptops of monitoren met een dode pixel verkopen we met een flinke korting in onze koopjeshoek.


Wat kost een pixelverzekering?

Pixelverzekering monitor: Prijs
Pixelverzekering monitor, tot 200 euro € 7,50
Pixelverzekering monitor, 201-300 euro € 10,00
Pixelverzekering monitor, 301-500 euro € 15,00
Pixelverzekering monitor, 501-750 euro € 20,00
Pixelverzekering monitor, 751-1250 euro € 35,00
Pixelverzekering monitor, vanaf 1250 euro € 55,00


Pixelverzekering laptop: Prijs
Pixelverzekering laptop, tot 449 euro € 15,00
Pixelverzekering laptop, 450-749 euro € 20,00
Pixelverzekering laptop, 750-999 euro € 25,00
Pixelverzekering laptop, 1000-1499 euro € 39,00
Pixelverzekering laptop, 1500-1999 euro € 49,00
Pixelverzekering laptop, 2000-2749 euro € 69,00
Pixelverzekering laptop, vanaf 2750 euro € 89,00