Inloggen Registreren   0 producten € 0,00

wat zijn dode pixels?

Wat zijn pixels?
Een TFT scherm is opgebouwd uit beeldpunten: pixels. Elke pixel bestaat uit een rode, een blauwe en een groene subpixel. Doordat een of meerdere subpixels licht doorlaten krijgt het beeldpunt een bepaalde kleur. Als de drie subpixels het licht volledig doorlaten ziet u dat het beeldpunt wit is, als de drie subpixels het licht volledig verduisteren ziet u dat het beeldpunt zwart is.


Wat zijn "dode pixels"?
Het beeldscherm bestaat uit ongeveer 1 miljoen pixels (afhankelijk van de resolutie van uw beeldscherm). Bij een dergelijk groot aantal pixels is er een kans dat een nieuw beeldscherm ÚÚn of meerdere defecte pixels bevat. Een (sub) pixel kan op twee manieren niet goed zijn: constant oplichtend (dit noemt men "bright") of constant gedoofd ("dood").

Bright pixels zijn zichtbaar als een wit puntje op een achtergrond van een andere kleur dan wit, bright subpixels zijn zichtbaar op alle achtergrondkleuren behalve wit en op de kleur van de subpixel zelf. Een voorbeeld: een groene bright pixel is zichtbaar als een klein groen puntje op een zwarte achtergrond, op een witte achtergrond is deze pixel niet zichtbaar.

Dode pixels zijn zichtbaar op alle achtergrondkleuren behalve zwart, dode subpixels zijn alleen zichtbaar op een witte achtergrond en als de achtergrondkleur van de subpixel. Een voorbeeld: een dode pixel is zichtbaar op een witte achtergrond als een zwart puntje, op een zwarte achtergrond is de pixel onzichtbaar.


Welke "standaard" garantie wordt op het beeldscherm van uw notebook gegeven?
Voor een TFT scherm is een ISO norm opgesteld (ISO 13406-2). Deze norm verdeelt de verkrijgbare beeldschermen in 4 klassen. De beeldschermen die fabrikanten gebruiken zijn klasse 2 beeldschermen. Volgens de ISO normen in deze klasse mogen er in deze beeldschermen niet meer dan 2 defecte pixels of 5 defecte subpixels per ÚÚn miljoen pixels voorkomen. Als er meer defecte pixels in het beeldscherm aanwezig zijn, valt dit onder de fabrieksgarantie. Bij een lager aantal defecte pixels dan de norm valt dit niet onder de "normale" fabrieksgarantie.


Wat behelst de Dode pixelverzekering?
Omdat wij onze klanten graag perfecte service en garantie willen bieden, is er een Dode pixelverzekering voor notebooks en TFT monitoren. Deze verzekering kunt u als optie aanschaffen bij de aankoop. De verzekering geldt de eerste 8 dagen na aankoop en verzekert u van een beeldscherm zonder defecte (sub)pixels. Uw monitor en notebook ruilen wij dan om voor een nieuw exemplaar. De kans dat deze pixels later defect raken is theoretisch mogelijk, de kans hierop is echter bijzonder klein.


Wat gebeurt er met notebooks en monitoren die defecte pixels bevatten en die met de extra pixelverzekering verkocht zijn?
Informatique heeft dezelfde garantie bij een fabrikant als u als klant bij Informatique. Het is dus voor Informatique onmogelijk om deze monitoren of notebooks naar onze leveranciers terug te sturen onder garantie. Notebooks of monitoren met een dode pixel kunnen tegen een sterk gereduceerde prijs aangeschaft worden op onze koopjeshoek.


Wat kost een pixelverzekering?

Pixelverzekering monitor: Prijs
Pixelverzekering monitor, tot 200 euro € 7,50
Pixelverzekering monitor, 201-300 euro € 10,00
Pixelverzekering monitor, 301-500 euro € 15,00
Pixelverzekering monitor, 501-750 euro € 20,00
Pixelverzekering monitor, 751-1250 euro € 35,00
Pixelverzekering monitor, vanaf 1250 euro € 55,00


Pixelverzekering laptop: Prijs
Pixelverzekering laptop, tot 449 euro € 15,00
Pixelverzekering laptop, 450-749 euro € 20,00
Pixelverzekering laptop, 750-999 euro € 25,00
Pixelverzekering laptop, 1000-1499 euro € 39,00
Pixelverzekering laptop, 1500-1999 euro € 49,00
Pixelverzekering laptop, 2000-2749 euro € 69,00
Pixelverzekering laptop, vanaf 2750 euro € 89,00