Inloggen Registreren   0 producten € 0,00

zomeractie houd je pc of laptop koel

Houd jij je computer koel deze zomer?


De zomer komt nu wel heel dichtbij en de temperatuur gaat steeds meer stijgen. Dit is voor de fanatieke computergebruiker echter geen reden om niet de nieuwste games te spelen of het internet af te struinen naar de laatste nieuwtjes en leukste aanbiedingen. De hogere buitentemperaturen kunnen echter grote gevolgen hebben voor de goede werking van je pc of laptop. Indien de luchtstroming niet afdoende is door bijvoorbeeld stof in de ventilatoren en koelvinnen, onvoldoende of verkeerd geplaatste ventilatoren en verouderde koelpasta, leidt dit al snel tot vervelende klachten. Zo treden er door oververhitting van de componenten foutcodes op (wie kent niet de beruchte blauwe stopschermen van Microsoft Windows), traagheid (dit doordat de processor of videokaart zich terug klokt om oververhitting te voorkomen), vastlopen en zelfs het volledig uitvallen van de pc of laptop. Zo hebben processoren bij een te hoge temperatuur een beveiliging waardoor ze zichzelf uitschakelen. Allemaal dingen waar je natuurlijk niet op zit te wachten wanneer je in een level bijna die hardnekkige eindbaas hebt verslagen of tijdens een transactie met internetbankieren. Daarnaast is het gewoonweg niet bevorderlijk voor de levensduur van de doorgaans dure producten.

Juni zomercheck actie maand


Om dit te voorkomen hebben we In de maand juni een zomercheck actie, waarbij wij ervoor zorgen dat je pc of laptop volledig zomerproef is. Zo worden voor het bedrag van slechts 15 euro alle koelers en koelvinnen van je pc stofvrij gemaakt en vervangen we de koelpasta van de processor voor nieuw. Daarnaast controleren wij gelijk de luchtcirculatie van je systeem. Bij een goede luchtcirculatie komt lucht via ventilatoren onder aan de voorzijde van de computerkast naar binnen. Vervolgens stijgt deze lucht, die wordt verwarmd door hitte afgifte van componenten zoals de videokaart en processor, en wordt boven in de computerkast via de achterzijde naar buiten geblazen. Voor laptops bedragen de kosten voor deze actie 35 euro.

Ventilatoren


De ventilatoren ofwel casefans die gebruikt worden om de koelere lucht van buiten de pc aan te zuigen en de opgewarmde lucht af te voeren worden in een breed scala aan modellen geleverd. Sommige zelfs met stoere RGB-verlichting. De uitdaging voor de fabrikanten is om casefans zo goed mogelijk te laten koelen met een zo laag mogelijke geluidsproductie. De meest voorkomende maten zijn 120mm en 140mm en de prijsverschillen zitten hem voornamelijk in de gebruikte lagers. Er zijn veel verschillende soorten lagers, zo is er bijvoorbeeld:
sleeve bearing, ball bearing, fluid dynamic bearing en magnetic bearing.

Hoewel deze types onderling inmiddels flink doorontwikkeld zijn, is sleeve bearing de standaard en ook de meest goedkoopste variant. Sleeve bearing is relatief stil, maar heeft een kortere levensduur. Ball bearing is duurzamer, maar daardoor wel duurder en produceert over het algemeen wat meer geluid. De fluid dynamic bearing koelers zijn zowel duurzaam als stil, maar daardoor ook weer duurder dan de ball bearing modellen. Bij magnetic bearing worden er magneten gebruikt waardoor de slijtage van de lagers minimaal is. Ze zijn stil en de levensduur is lofwaardig. Een casefan wordt via een 3pins of 4pins connector op het moederbord aangesloten. Het voordeel van 4pins connector is dat het “PWM” ondersteund, dit betekent dat de snelheden vanuit het moederbord aangestuurd kunnen worden.

Zorg voor de optimale koeling


De processor en videokaart zijn verantwoordelijk voor de meeste warmte ontwikkeling. Zo is er voor processoren een scala aan luchtkoelers en waterkoelers die zelfs onder stille omstandigheden een zeer goede koeling geven. Luchtkoelers zijn er in twee categorieën namelijk Top Flow koelers en Tower koelers. Top flow koelers worden veelal standaard bij de processor geleverd. Via een horizontaal geplaatste ventilator wordt warme lucht door de koelvinnen van het koelblok richting het moederbord geblazen. Nadeel hiervan is dat warme lucht in het systeem blijft hangen als de luchtcirculatie in de behuizing niet afdoende is. Bij Tower koelers is de ventilator verticaal op de processor geplaatst en wordt de warme lucht direct door lamellen achter uit de behuizing geblazen. De warme lucht wordt daardoor beter afgevoerd dan bij gebruik van een Top Flow koeler. Bij waterkoelers wordt vloeistof via slangen vanuit de radiator aangevoerd naar een blok op de processor. De ene slang voert koele vloeistof aan en de andere slang voert de door de processor opgewarmde vloeistof weer terug. Doordat de radiator en de daarop geplaatste ventilatoren meestal aan de achter- of bovenzijde van de behuizing worden geplaatst blijft de temperatuur in de kast een stuk lager dan bij luchtkoeling. Waterkoeling was voorheen een stuk duurder dan luchtkoeling, maar is inmiddels steeds meer betaalbaar. Het enige nadeel van waterkoeling is dat er een zeer kleine kans bestaat dat er lekkage ontstaat waardoor vloeistof op andere componenten kan komen.


Laptop koeling



Heb je geen pc maar een laptop? Geen zorgen, ook voor laptops zijn er extra koelmogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld een aluminium steun waar een of meerdere ventilatoren in zijn geplaatst die je onder de laptop kunt plaatsen. Dit voert niet alleen de warmte af, maar luxere model bieden ook de mogelijkheid om de laptop schuin te kunnen plaatsen of een extra hub met USB poorten.
Onze medewerkers informeren je graag meer over alle mogelijkheden!

Disclaimer: Wij hanteren het principe van klaar terwijl je wacht. In geval van grote drukte kan het zijn dat wij
meer tijd nodig hebben om de computer of laptop zomer klaar te maken.